
Rozpoczęto budowę hotelu na dnie dawnego kamieniołomu
19 kwietnia 2012, 15:14Kilka lat temu brytyjskie biuro projektowe Atkins wygrało konkurs na projekt 5-gwiazdkowego Shimao Intercontinental Hotel, który miał stanąć w obrębie wypełnionego wodą 100-metrowego wyrobiska w Songjiang, południowo-zachodniej dzielnicy Szanghaju. W zeszłym miesiącu prace wreszcie się rozpoczęły, a hotel otworzy swoje podwoje dla gości pod koniec 2014 lub na początku 2015 r.
Zmiana formy przekona przeciwników entomofagii?
24 kwietnia 2013, 10:07Choć owady mogłyby być bogatym źródłem białka, mieszkańcom Zachodu trudno się do nich przekonać. Perspektywa zjedzenia obiektu z licznymi odnóżami nie wydaje się zbyt pociągająca, dlatego portugalska projektantka Susana Soares zaczęła się zastanawiać, jak potencjalni konsumenci zareagowaliby na zmianę formy. Owocem jej współpracy z technologami żywności oraz inżynierami jest drukarka 3D, spod dyszy której wychodzą przeróżne smakowicie wyglądające ciasteczka.

Jedyna na świecie przezgraniczna tyrolka
14 maja 2014, 11:31Sanlúcar de Guadiana w Hiszpanii i Alcoutim w Portugalii dzieli rzeka Gwadiana. Niedawno jednak firma LIMITEZERO Davida Jarmana uruchomiła nietypowe przejście graniczne: 720-m tyrolkę, którą można pomknąć nad wodą z prędkością 70-80 km/h.

Nie taka czysta energia
8 września 2015, 11:15Do niedawna nie było wiadomo, dlaczego metylortęć - bardzo silna neurotoksyna - jest znajdowana w dużych ilościach w morskich roślinach i zwierzętach pochodzących z Arktyki. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że podwyższona koncentracja tego niebezpiecznego związku to wynik globalnego ocieplenia

Inskrypcja ujawniła, kto był namiestnikiem Judei przed powstaniem Bar-Kochby
13 grudnia 2016, 14:37W morzu w okolicach stanowiska Tel Dor znaleziono kamień z inskrypcją, która potwierdza, że w krytycznym okresie poprzedzającym powstanie Bar-Kochby rzymskim namiestnikiem Judei był Gargilius Antiquus.

Zamiłowanie do bubble tea doprowadziło ją niemal do zguby
13 czerwca 2019, 15:41Na oddział ratunkowy Zhuji People's Hospital w prowincji Zhejiang w Chinach trafiła 14-latka, w której przewodzie pokarmowym wykryto ponad 100 niestrawionych perełek tapioki z tzw. herbaty bąbelkowej (ang. bubble tea). Perełki zablokowały światło jelita i doprowadziły do niedrożności.

Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.

Wrocław: XVIII-wieczna figurka Andromedy kryła we wnętrzu niespodziankę
24 czerwca 2021, 04:38Podczas konserwacji ceramicznej XVIII-w. figurki Andromedy ze zbiorów Muzeum Narodowego we Wrocławiu z wnętrza zabytku wypadł papierowy rulonik zaklejony z obu stron kropelką wosku. Karteczkę rozwinięto w Pracowni Konserwacji Papieru i Skóry.

Kilku Polaków wśród laureatów konkursu na najlepsze zdjęcie satelitarne Ziemi. Tegorocznym tematem przewodnim ekosystemy wodne
23 listopada 2022, 13:27Ogłoszono wyniki trzeciej edycji międzynarodowego konkursu „Seize the Beauty of our Planet”. Tegoroczne hasło przewodnie „Together for Blue Earth!” dotyczyło stanu ekosystemów wodnych i potrzeby ich ochrony. Organizatorem konkursu objętego honorowym patronatem Polskiej Agencji Kosmicznej jest CloudFerro, dostawca i operator platform obserwacji Ziemi CREODIAS, WEkEO, CODE-DE i EO-Lab.